Diagnosticarea precisă şi rapidă va fi făcută cu echipamente GeneXepert, instalate săptămâna aceasta, anunţă Fundaţia Romanian Angel Appeal.
Prin metodele tradiţionale, un astfel de diagnostic este pus în patru-şase luni.
Metoda GeneXpert se bazează pe identificarea atât a ADN-ului bacilului tuberculozei, cât şi a rezistenţei la rifampicină (unul dintre antibioticele administrate în tuberculoză), prin tehnica amplificării acidului nucleic.
Instalarea echipamentelor va fi urmată imediat de instruirea personalului de laborator din cele două centre în utilizarea acestor noi tehnici de diagnosticare rapidă.
Echipamentele şi cele 2500 de kit-uri de testare care le însoţesc au fost achiziţionate de Romanian Angel Appeal, cu fonduri din programul „Creşterea Nivelului de Control al Tuberculozei în România, prin intervenţii orientate către Grupurile Sărace şi Vulnerabile”, finanţat de Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei. La achiziţionarea echipamentelor şi a consumabilelor, Fundaţia Romanian Angel Appeal a negociat cu Foundation for Innovative New Diagnostics (FIND), un discount de 70% din preţul de vânzare al acestora pe pieţele comerciale.
În România, peste 30.000 de persoane suferă, în prezent, de diferite forme de tuberculoză. Numai anul trecut, în România au fost diagnosticate 15.000 de cazuri noi, iar peste 1.100 de bolnavi au murit, conform Raportului celei mai recente misiuni de evaluare a managementului tuberculozei multidrog rezistente în România, efectuate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) – Green Light Committee, şi conform statisticilor furnizate de Programul Naţional de Control al Tuberculozei.
În lipsa echipamentelor moderne, diagnosticarea tuberculozei şi a tuberculozei multidrog rezistente necesită o perioadă de timp ce depăşeşte patru luni, timp în care medicii nu pot recomanda un tratament corespunzător, iar pacientul poate transmite boala în familie şi comunitate.